Οι Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) ανήκουν στις αναπτυξιακές διαταραχές καθώς εμφανίζονται στην πρώιμη παιδική ηλικία ως δυσκολίες στους τομείς της επικοινωνίας, της αλληλεπίδρασης καθώς και της συμπεριφοράς.
Με άλλα λόγια τα παιδιά με ΔΑΦ μπορούν να επικοινωνούν, να συμπεριφέρονται, να αλληλεπιδρούν και να μαθαίνουν με διαφορετικούς τρόπους από τους περισσότερους άλλους ανθρώπους.
Από ποια ηλικία μπορεί να διαγνωστεί;
Η διάγνωση δίνεται πλέον και από την ηλικία των 18 μηνών στο εξωτερικό από κατάλληλα εκπαιδευμένο ειδικό. Στην Ελλάδα η διάγνωση γίνεται από αναπτυξιολόγο η παιδοψυχίατρο.
Οι γονείς καλούνται να διαχειριστούν όχι μόνο τις ανάγκες ενός παιδιού οι οποίες είναι συχνά πολύπλοκες και αυξημένες, αλλά και τα δικά τους συναισθήματα. Το άγχος και η λύπη για το μέλλον του παιδιού είναι τα κυρίαρχα συναίσθηματα τα οποία βιώνουν οι γονείς. Είναι αυτά τα συναισθήματα συχνά τα οποία μας αποτρέπουν από την λήψη έγκαιρης διάγνωσης και αναζήτησης θεραπείας. Είναι όμως τα ίδια συναισθήματα τα οποία θα δώσουν το έναυσμα να αναζητήσουν τις κατάλληλες παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν το παιδί τους.
Πότε είναι απαραίτητο να ξεκινήσει το παιδί κάποιο πρόγραμμα;
Ο κατάλληλος χρόνος για να ξεκινήσει ένα παιδί τα ψυχοεκπαιδευτικά προγράμματα είναι το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση. Η έγκαιρη παρέμβαση είναι σημαντική, καθώς η σωστή φροντίδα μπορεί να μειώσει τις δυσκολίες των ατόμων στο μέλλον, βοηθώντας τους να μάθουν νέες δεξιότητες και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνάμεις τους. Είναι συχνό φαινόμενο να μας ρωτούν γονείς για την εξέλιξη των παιδιών και η απάντησή μας είναι: όσο πιο σύντομα τόσο καλύτερα.
Ποιοι εμπλέκονται στο πρόγραμμα;
Καθώς οι δυσκολίες των παιδιών με ΔΑΦ είναι διαφορετικές δεν είναι μια μοναδικά παρέμβαση αυτή που θα φέρει αποτέλεσμα. Συνήθως μια ομάδα ειδικών (παιδοψυχίατρος, ψυχολόγος λογοπεδικός, εργοθεραπευτής) αναλαμβάνει το θεραπευτικό πρόγραμμα σε στενή συνεργασία. Οι παρεμβάσεις στοχεύουν από πολύ μικρή ηλικία στην ανάπτυξη του λόγου και της επικοινωνίας ενώ προχωρώντας ηλικιακά περιλαμβάνουν ψυχοεκπαιδευτικές και ψυχολογικές παρεμβάσεις, παρεμβάσεις δεξιοτήτων αυτοεξυπηρέτησης σε κάθε στάδιο των οποίων οι γονείς και η οικογένεια συμμετέχουν ενεργά.
Ποιο είναι το όφελος από την συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα;
Η πολυετής εμπειρία μας έχει δείξει πως η έγκαιρη και συστηματική παρέμβαση δίνει την δυνατότητα στα παιδιά να μπορέσουν να προχωρήσουν σε ποικίλους τομείς της ζωής τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά ξεπερνουν αρκετές από τις δυσκολίες και βρίσκουν τομείς στους οποίους έχουν κλίση. Άλλα παιδιά διαπρέπουν στο χορό, άλλα σε κάποιο άθλημα καποια σπουδάζουν και άλλα καταφέρνουν να μετατρέψουν το χόμπι τους σε ευκαιρία απασχόλησης.
Στο κέντρο μας παρέχονται εξειδικευμένες παρεμβάσεις για τα παιδιά με ΔΑΦ και τις οικογένειές τους. Μερικές από αυτές είναι το Early Start Denver Model για βρέφη και νήπια στο φάσμα του αυτισμού, το πρόγραμμα κοινωνικών δεξιοτήτων PEERS αλλά και το Cognitive Behavior Drama.